Meerdere aanbieders Low Carbon Cement in Nederland

De missie van LowCarbonConcrete.nl is om betrouwbare aanbieders van kwalitatief hoogwaardig low-carbon cement in Nederland te introduceren, voorzien van prestatie- en conformiteitsverklaringen. Wij streven ernaar de betonindustrie en haar stakeholders te stimuleren tot investeringen in eigen productsystemen en productiemiddelen, waardoor onafhankelijke en duurzame leveringen op Nederlandse bodem mogelijk worden.

Op de Nederlandse markt vertegenwoordigen wij momenteel twee internationale partijen (het Britse C-Probe Systems en het Franse Hoffmann Green Cement en mogelijk binnenkort nog andere nationaliteiten). Daarnaast hopen we snel samenwerking op te pakken met Nederlandse professionals in de sector. Wij geloven dat samenwerking essentieel is voor kleine spelers die zich willen profileren in de immens grote cement- en betonmarkt, die al meer dan anderhalve eeuw wordt gedomineerd door traditionele 'High-Carbon'- cementen.

 

Alleen door samen te werken kunnen we eindelijk eens opschalen en standaardisatie en uniformering van prestatie- en bestelspecificaties bereiken, omdat die op korte termijn onmisbaar zijn in de toenemend diverse toepassingsbereiken in Nederland. Deze normalisatie-slag wordt helaas nog steeds zwaar gedomineerd door producenten die zèlf géén 'decarbonated' bindmiddelsystemen maken.

Alliantiepartners

We richten ons met verschillende marketinguitingen op investeerders en (in)directe procesbetrokkenen. 

 

  • Investeerders en financiers
    Betonproducenten, overheid (subsidieverstrekkers, duurzame investeerders, banken en verzekeraars, groene obligaties
    Gericht op verbeteren financiële haalbaarheid en propositie van de investering. Focus op een heldere ROI-berekening en duurzaamheidscertificeringen die bijdragen aan hun ESG-doelen (Environmental, Social, Governance).

 

  • Promotie- en Marktgroeipartners (belanghebbenden voor bekendheid en acceptatie)
    Opdrachtgevers zoals bouwbedrijven, architecten, projectontwikkelaars, en brancheverenigingen.
    Gericht op het verhogen van de vraag naar low-carbon beton en creëren van brede acceptatie. We willen gezamenlijke events en webinars organiseren en creëren promotiemateriaal waarin de voordelen van low-carbon beton worden benadrukt. We werken met deze partners aan showcaseprojecten om de voordelen in de praktijk te laten zien.

  • Operationele Partners (voor toelevering en kennisdeling)
    Toeleveranciers (bijv. grondstoffenleveranciers), logistieke partners, en technologiebedrijven.
    Gericht op het zorgen voor een stabiele en duurzame toeleveringsketen en operationele efficiëntie. We stimuleren contracten en partnerships om leveranciers te binden aan het project, en werken aan co-development met technologische partners voor innovatie in productieprocessen.

  • Regelgevende en Standaardiserende Partijen
    Overheidsinstanties, norm- en certificeringsorganisaties.
    Het standaardiseren van specificaties, vergunningstrajecten, kwaliteitsverklaringen en (prestatie-)certificeringen die markttoegang en adoptie van het product bevorderen.

 

  • Concurrenten (met inzicht in de overlappende belangen)
    Andere betonproducenten, leveranciers van duurzaam bouwmateriaal
    Gericht op concullega's die de waarde al-langer-zien van de technologie en samenwerking zoeken om de sector sneller te helpen te verduurzamen. Soms kan een co-op model (zoals een gedeelde investering in de technologie) interessant zijn.

Low carbon bindmiddelsystemen

De Nederlandse betonwereld haakte relatief laat aan bij de wereldwijde belangstelling voor ‘Low Carbon Cements’ maar loopt die achterstand versneld in sinds grote opdrachtgevers bij gelijke technische prestatie verlaging van CO2-emissieprofielen in elk nieuwbouwproject als zwaarwegend gunningsaspect meenemen en dit aspect een concurrentiekracht bepalende factor is geworden.

 

"Iedereen houdt van innovaties, maar niemand van de intrinsiek hieraan verbonden risico's", is een veel ervaren zorg onder Asset-eigenaren.         Om die reden waren tot voor kort óók in Nederland de professionele ontwikkelaars van ‘Lage footprint cementen’  op minder vingers dan één hand telt te vinden, die zich tijd- en geldverslindende research en onafhankelijke validatieprocessen  konden permitteren om de eindgebruiker de (terecht) vurig-gewenste aantoonbaarheid te bieden van zowel een lage CO2-footprint alsmede  ‘Bouwbesluit-conform’ veilig en robuust èn juridisch onder verzekerde productaansprakelijkheid alles 'afgedekt' te zien worden. Dit laatste zoals men met conventionele (clinker-bevattende) 'hoge footprint cementen' en de hieraan verbonden getrapte kwaliteitssystemen gewend is geraakt. 

 

 

De initiatiefnemers voor deze website zijn vooralsnog twee buitenlandse professionals die elk al ruim 15 jaar ontwikkelervaring opbouwden en beiden ook voornemens zijn productie invulling te willen geven met zoveel-mogelijk in Nederland aanwezige grondstoffen (...). Zij verwelkomen echter elke professionele grondstofleverancier, bindmiddelsysteem-ontwikkelaar èn hieraan verbonden betonproducent om deel te nemen in dit initiatief omdat er een gezamenlijk belang in stimulering van kennis over deze bindmiddelsystemen, in correct specificeren alsook in een breed onderkende marktbehoefte hiermee gediend is.

Productie conventionele cement genereert ca. 8% aandeel anthropogene CO2-emissie

Waar mensen leven, wonen en werken bestaat een primaire levensbehoefte aan betrouwbare en betaalbare infrastructuur, werk- en en woonruimte. Daarin wordt al ruim 10 decennialang met het materiaal beton op economische efficiënte wijze maatschappelijk invulling gegeven, maar ... dat er eveneens al minstens even lang gelijkwaardige alternatieven voor portlandcement bestaan om datzelfde beton mee te maken is bij het grote publiek en haar opdrachtgevers daarin vrijwel volkomen onbekend.

 

Zelfs in de bouwwereld van architecten, ingenieurs, aannemers en toeleveranciers is dit amper bekend, maar dit kan en mag niet langer een excuus zijn en denken dat we op bestaande voet kunnen voort-consumeren met grondstoffen en producten die de halve planeet over gesleept worden .... zo halen we niet-alleen nooit de klimaatdoelen (...), maar zo missen we óók de boot op het vlak van reststoffen-reductie, circulair hergebruik èn nationale grondstof-alternatieven: drie aanpalende maatschappelijk relevante KPI's waar geopolymeer zich óók zeer positief profileert ten opzichte van conventionele cement.